De kinderbescherming heeft in februari drie te dikke kinderen onder toezicht gesteld. De ouders gingen tegen de beslissing in beroep, maar de rechter heeft bepaald dat ze de aanwijzingen van de voogd moeten opvolgen, zodat de kinderen afvallen. Als de ouders meewerken, mogen de kinderen wel thuis blijven wonen.

Volgens de kinderbescherming hebben de kinderen ernstig overgewicht die hun ontwikkeling bedreigt. Het is voor zover bekend de eerste keer dat in Nederland kinderen onder toezicht zijn gesteld omdat ze te dik zijn.

Niet zomaar

De ouders zijn in 2007 gescheiden en delen de zorg voor de kinderen. Ze hebben aangegeven "zeer hun best te doen en zeer betrokken te zijn bij hun kinderen". Ze hadden zelf een diëtiste ingeschakeld en de kinderen aangemeld voor sportclubs. Maar de rechter vindt dat niet genoeg om de ernstige bedreiging van de gezondheid van de drie kinderen te bestrijden.

Het middelste kind lijdt aan overgewicht, maar is niet obese. De andere twee kinderen zijn dat wel. Toen een huisarts de kinderen vorig jaar woog, bleek het 6-jarige meisje 17 kilo te zwaar. Haar 11-jarige broer woog 18 kilo te veel en de zoon van 13 zat 51 kilo boven het gemiddelde. Volgens de diëtiste was er in februari dit jaar nog niets veranderd in de verhouding tussen lengte en gewicht. Het meisje was alleen maar meer gaan wegen.

'Ingrijpend'

De kinderbescherming wil "benadrukken dat dit een ingrijpende maatregel is die we niet zomaar nemen. We doen het alleen als het echt noodzakelijk is en als de ouders de problemen niet zelf kunnen oplossen", zegt een woordvoerder.

STER reclame