NOS NieuwsAangepast

Woudsend rouwt na drama Italië

Het Friese dorp Woudsend rouwt om de dood van drie inwoners, die gisteren in Zuid-Italië omkwamen. Het dorpsfeest van volgend weekend is afgelast. De geplande festiviteiten hadden als thema Italië. "Wranger kan het eigenlijk niet", zegt Loek Hogenhout van de dorpsvereniging.

Welmoed Schotanus, haar Italiaanse man Bernardo Vitto en hun achttien maanden oude zoontje kwamen om het leven, toen hun vakantiehuis instortte, vermoedelijk door een gasexplosie. Het gezin was op vakantie in het Zuid-Italiaanse stadje Conversano.

Verslagenheid

Het slechte nieuws bereikte gistermiddag het kleine Friese dorp. "Eerst hoorden we dat het om een Italiaanse man en Nederlandse vrouw uit het dorp zou gaan en al snel drong door over wie het ging", vertelt Hogenhout.

"Er heerst grote verslagenheid. Iedereen kende hen. Welmoed woonde net als haar ouders al haar hele leven in Woudsend. In de kroeg en de supermarkt komt iedereen samen, mensen lopen bij elkaar binnen en praten erover."

Condoleance

De Karmelkerk is morgenmiddag geopend voor condoleance, ook daar wordt een viering uitgesteld. "Morgen en overmorgen is er gelegenheid tot condoleren in de kerk. Om met elkaar te praten, om elkaar te troosten", zegt Hogenhout. Hij verwacht dat er veel mensen naar toe zullen gaan.

Het is nog onduidelijk of de dorpsfeesten later dit jaar nog gehouden worden. Ook wordt er nog nagedacht over een eventuele stille tocht, maar de dorpsvereniging wil eerst met de familie overleggen wat gepast is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl