Advies weigerambtenaar ligt in la

time icon Aangepast

Demissionair minister Spies van Binnenlandse Zaken is al weken in het bezit van een langverwacht advies van de Raad van State over de weigerambtenaren. Dat melden bronnen aan de NOS.

Tot nu toe mogen buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand op basis van gewetensbezwaren weigeren homo's en lesbiennes te trouwen. Eind vorig jaar besloot de Tweede Kamer een einde te maken aan die uitzonderingspositie, maar het kabinet heeft de motie nog niet uitgevoerd.

De Kamer heeft advies gevraagd aan de Raad van State over de kwestie. Spies heeft dat advies enkele weken geleden ontvangen, maar nog niet naar de Kamer gestuurd. Dat is wel nodig om de kwestie te kunnen behandelen.

'Vertragingstactiek'

De belangenorganisatie voor homoseksuelen COC is boos op de CDA-minister. Volgens voorzitter Bergkamp past Spies bewust een vertragingstactiek toe omdat haar partij de weigerambtenaar wil handhaven.

Spies ontkent dat ze het advies achterhoudt. Volgens haar heeft het kabinet prioriteit gegeven aan het Vijfpartijenakkoord. "Daar is alle tijd en energie in gaan zitten en we zullen de Kamer natuurlijk ook informeren over de voorlichting van de Raad van State."

STER Reclame