NOS NieuwsAangepast

Antidepressiva alleen bij lijden

Huisartsen moeten alleen nog antidepressiva voorschrijven als mensen zo ernstig lijden dat ze niet meer functioneren. Dat schrijft het Nederlands Huisartsen Genootschap in een nieuwe richtlijn.

In die richtlijn maakt het Genootschap onderscheid tussen een echte depressie en depressieve klachten zoals somberheid, moeheid en concentratieverlies. Volgens het NHG blijkt uit onderzoek dat antidepressiva bij lichte klachten niet helpen.

"Huisartsen hadden behoefte aan deze nieuwe richtlijn omdat zij steeds vaker mensen met depressieve klachten tegenkomen", zegt Mariëlle van Avondonk van het Huisartsen Genootschap. "De nieuwe standaard geeft huisartsen nieuwe handvatten voor de behandeling van die klachten."

Zorg

Huisartsen moeten mensen met lichtere klachten voortaan uitleggen dat het vaak vanzelf voorbij gaat. Van Avondonk: "Daarbij moet de huisarts de patiënten adviseren om structuur in hun dag aan te brengen. Ga op tijd naar bed. Sta op tijd op. Eet drie keer per dag. Mensen met klachten hebben namelijk vaak de neiging lang in bed te blijven liggen en slecht te eten."

Als duidelijk wordt dat er sprake is van een ernstige depressie kunnen artsen wel medicijnen voorschrijven. "Maar dan moet wel duidelijk zijn dat psychotherapie niet werkt of dat de patiënt zelf een voorkeur heeft voor antidepressiva", zegt Van Avondonk.

Ruim een miljoen Nederlanders slikken antidepressiva. De behandeling van mensen met een depressie of depressieve klachten kost jaarlijks naar schatting 1,6 miljard euro aan zorg en ziekteverzuim.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl