NOS NieuwsAangepast

Gonorroe: binnenkort ongeneeslijk?

Gonorroe of druiper, je komt er bijna niet meer van af. Daar waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO voor. De geslachtsziekte wordt steeds resistenter tegen medicijnen en daardoor mogelijk snel onbehandelbaar.

In meerdere landen reageert gonorroe niet meer op antibiotica. Dat is volgens de WHO onder meer vastgesteld in Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Australië en Japan. "We staan op de rand van een wereldwijde crisis", zegt de WHO. De ziekte zou op de lijst met ongeneeslijke geslachtsziektes kunnen komen, naast hiv/aids, waarschuwt de organisatie.

Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben. De ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën die zich in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen nestelen en een infectie in de plasbuis kunnen veroorzaken. Gonorroe is ook nog eens heel besmettelijk. In het ernstigste geval kan je onvruchtbaar worden. Meer over de geslachtsziekte vind je hier.

Nederland

In Nederland lopen jaarlijks zo'n 6000 mensen gonorroe op. Hier is nog geen resistente gonorroe gevonden, maar dat is volgens het RIVM een kwestie van tijd. Als in het verleden een bepaald medicijn niet werkte, werd een nieuwer medicijn gebruikt. Maar nieuwe medicijnen om de bacterie te bestrijden zijn er nog niet.

Alleen met condooms kan je besmetting voorkomen, benadrukt de WHO.

Symptomen bij de manBij de man zijn er duidelijk merkbare symptomen, vaak al enkele dagen na de besmetting.Pusachtige afscheiding uit de plasbuis - druiper.Branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen.

Symptomen bij de vrouwEen vrouw merkt vaak weinig; als er wel klachten zijn gaat het om toename van vaginale afscheiding die pusachtig van kleur is.Soms is er bloedverlies tussen de menstruaties door.Plassen kan pijnlijk zijn als de plasbuis ontstoken is.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl