NOS SportAangepast

ATS: Het Perestrojka-team uit 1988

Namen als Rats, Dassajev, Belanov en Michalitsjenko. Ze staan in het collectieve geheugen gegrift als acteurs in het Oranje-theater van 1988. Maar hoe beleefden zij de EK-finale? Andere Tijden Sport sprak met enkele betrokkenen, dook in Oekraïense en Russische archieven en blikt terug op die historische 2-0 in München.

In de 25 juni 1988. München. Nederland verslaat de Sovjet-Unie in de EK-finale met 2-0. Bijna 24 jaar na dato staat vrijwel ieder detail van die dag nog in het collectieve geheugen gegrift. "Dit is een goed stel, hoor", klinkt het tijdens de huldiging uit de mond van tv-commentator Theo Reitsma. Het jaar 1988 is voor altijd het jaar van Oranje geworden. Van Nederland wist en weet iedereen eigenlijk alles.

Van de Sovjets, onder leiding van de mysterieuze bondscoach Valeri Lobanovski, daarentegen, is echter weinig bekend. Nooit spraken de hoofdrolspelers van het laatste 'Perestrojka-team' over die dag. Bijna 24 jaar later wel. Andere Tijden Sport ging naar Rusland en Oekraïne, dook in archieven en keek met hoofdrolspelers van het Sovjet-team en andere direct betrokkenen uitgebreid terug op de finale in München. Onder meer team-manager Michail Oshemkov en tv-commentator Vladimir Pereturin - de Theo Reitsma van de Sovjet-Unie - en spelers Aleksei Michailitsjenko en Igor Belanov spreken over die dag.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl