Veldhuijzen tekent wet toch

Aangepast

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten gaat het kabinet voorstellen om een initiatiefwet van de SP tegen de marktwerking in de thuiszorg te tekenen, nu een meerderheid in de Tweede Kamer dat wil. Dat zei ze vanmiddag in de Tweede Kamer.

Eerder had Veldhuijzen gezegd dat ze de wet eerst wilde laten toetsen door de Europese Commissie. Een Kamermeerderheid vond dat ongepast omdat de wet al door zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer is aangenomen.

Stempelkussen

"Ik ben geen stempelkussen, en wil graag informatie inwinnen over deze ingewikkelde wet. Ik had op verzoek van het kabinet een informatieve vraag willen uitzetten in Europa over deze wet. Maar als een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat ik de wet gewoon moet tekenen, dan doe ik dat", zegt Veldhuijzen.

Gemeenten gaan sinds 2007 over het inzetten van thuishulpen. Ze sluiten daarvoor contracten met organisaties in de thuiszorg. Volgens het kabinet moeten daarbij de Europese regels over aanbesteding worden nageleefd. De SP wil de marktwerking juist uit de thuiszorg halen, een Kamermeerderheid in het daarmee eens.

Thuiszorgleveranciers

Volgens de Kamer zien mensen met hulp thuis nu steeds weer andere verzorgers doordat gemeenten nu korte contracten sluiten met thuiszorgleverancies. Ook de arbeidsomstandigheden zijn volgens een meerderheid in de kamer niet optimaal.

Veldhuijzen zegde de Kamer toe dat ze het kabinet vrijdag in de ministerraad zal voorstellen om in te stemmen met de wet.

STER Reclame