NOS NieuwsAangepast

VS: nummer 2 al-Qaida gedood

In Pakistan is de tweede man van al-Qaida omgekomen bij een aanval met een Amerikaans onbemand vliegtuig. Dat zegt een Amerikaanse regeringsfunctionaris. "Abu Yahia al-Libi was een van de meest ervaren en veelzijdige leiders van al-Qaida", zegt hij.

Een Pakistaanse Talibanleider noemt de dood van al-Libi een groot verlies.

Zware klap

Volgens de VS speelde de Libiër al-Libi een essentiële rol in het plannen van aanslagen tegen het Westen. Hij zou de dagelijkse leiding hebben gehad over de operaties in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan.

De Amerikanen zeggen dat al-Qaida een zware klap is toegebracht. "Er is niemand met zoveel expertise die hem nu zou kunnen opvolgen", zei een Amerikaanse overheidsmedewerker tegen de BBC.

Scheikundige

Bij de aanval met de drone in Noord-Waziristan vielen gisteren zeker vijftien doden. Het was nog niet meteen duidelijk of al-Libi inderdaad was omgekomen. De Amerikanen zeiden al wel "optimistisch" te zijn dat al-Libi dood was.

Al-Libi, een scheikundige uit Libië, geniet aanzien onder al-Qaida-aanhangers omdat hij in 2005 ontsnapte uit een Amerikaanse gevangenis in Afghanistan. Vorig jaar schoof hij op naar de tweede plaats in al-Qaida na de dood van Osama bin Laden. De leider is de Egyptenaar al-Zawahiri.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl