NOS NieuwsAangepast

LTO vecht boete paprikatelers aan

Glastuinbouworganisatie LTO Glaskracht noemt de kartelboete voor telers en verwerkers van paprika's en zilveruitjes een 'buitensporige sanctie'. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) legde de partijen een boete van 23 miljoen euro op, omdat ze samen de prijs van de groenten hoog probeerden te houden.

LTO Glaskracht gelooft niet dat de consumenten de afgelopen jaren te veel voor paprika's hebben betaald. Volgens de NMA hielden drie coöperaties met prijsafspraken de prijs hoog. Twee werden beboet, de derde ging vrijuit omdat die het kartel gemeld heeft.

Nederland telt zo'n driehonderd paprikatelers en tien verenigingen die paprika's verkopen. "Het is niet aannemelijk dat twee of drie partijen de prijs kunnen beïnvloeden", zegt voorzitter Nico van Ruiten.

Eenduidige regels

Volgens LTO Glaskracht liggen de opbrengsten van telers al jaren onder de kostprijs en is dat een goede reden om samen te werken. Zo proberen telers hun inkomenspositie te versterken.

Volgens Van Ruiten is het niet helder wat wel en niet mag. En de veroordeling maakt het voor de telers nog steeds niet duidelijk: "Van Europa mogen we de afzet in groente en fruit bundelen en samenwerken, de NMa legt dat blijkbaar anders uit."

Daarom vraagt de organisatie om een snellere afhandeling van NMa-onderzoeken en eenduidige regels. Ook wil ze meer aandacht voor de belangen van telers, zodat die een eerlijke prijs voor hun product kunnen krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl