NOS NieuwsAangepast

Ganzen op Schiphol afgemaakt

Op en rond de luchthaven Schiphol zijn al zo'n duizend ganzen vergast. Dat heeft Duke Faunabeheer laten weten, dat verantwoordelijk is voor het vangen. Het bedrijf begon gisterochtend vroeg al met het afmaken van de vogels. De ganzen veroorzaken overlast op de luchthaven. Ze kunnen in de motoren van vliegtuigen terechtkomen. Ook vernielen ze weilanden rondom de luchthaven.

Geen onnodig lijden

Vanmiddag oordeelde de rechtbank (pdf) in Haarlem dat de dieren afgemaakt mogen worden door ze te vergassen met koolstofdioxide. Volgens de rechter is er geen reden om aan te nemen dat er sprake is van onnodig lijden. De Faunabescherming wilde het afmaken van ganzen via het kort geding voorkomen. De organisatie zegt dat vergassing geen goede manier is om de overlast structureel te bestrijden. Volgens de natuurorganisatie zijn de weilanden in de directe omgeving van de luchthaven voor ganzen erg aantrekkelijk. Daarom vliegen ze in de buurt van Schiphol.

Goede dag

Gisterochtend vroeg is Duke Faunabeheer begonnen met het vangen van de dieren en ook vandaag is er de hele dag doorgewerkt. Mede-eigenaar Arie den Hertog spreekt van een goede dag. "Normaal vang je op een dag ongeveer vijfhonderd ganzen." De vogelvanger schat dat er boven Noord-Holland nog tienduizenden ganzen rondvliegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl