NOS NieuwsAangepast

Nummer 2 al-Qaida mogelijk dood

Een Amerikaans onbemand vliegtuigje heeft in Pakistan een aanval uitgevoerd op de tweede man van al-Qaida. Mogelijk is Abu Yahia al-Libi daarbij omgekomen. Dat zeggen Pakistaanse en Amerikaanse bronnen.

Al-Libi zou onder de vijftien doden zijn die vielen bij een aanval met een drone in Noord-Waziristan. Amerikaanse bronnen zeggen "optimistisch" te zijn dat al-Libi inderdaad dood is.

Pakistan zegt bewijzen te hebben dat al-Libi in een huis was dat geraakt is bij de Amerikaanse aanval. Volgens Pakistan zijn een lijfwacht en een chauffeur van al-Libi zeker omgekomen.

Gevangenis

Als de dood van al-Libi wordt bevestigd, zou het de grootste slag zijn voor al-Qaida na de dood van Osama bin Laden in mei vorig jaar. Al-Libi zou de dagelijkse leiding hebben van de operaties in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan. Overigens wordt de dood van al-Libi mogelijk nooit bevestigd omdat de strijders in het gebied doden meestal snel begraven om identificatie te voorkomen.

Al-Libi, een scheikundige uit Libië, geniet aanzien onder al-Qaida-aanhangers omdat hij in 2005 ontsnapte uit een Amerikaanse gevangenis in Afghanistan. In 2009 werd de dood van al-Libi ook al gemeld, maar dat bleek later niet te kloppen.

Openheid

De aanval op al-Libi en een aantal medestanders is de achtste drone-aanval in twee weken. De aanvallen met drones zijn omstreden, zeker nadat vorige week bekend werd dat president Obama persoonlijk een dodenlijst samenstelt van mensen die doelwit zijn. De samenstelling van de lijst onttrekt zich volgens critici aan openheid en democratische controle.

Pakistan vraagt de VS regelmatig om met de drone-aanvallen te stoppen omdat er ook veel burgerdoden bij vallen. Washington is dat niet van plan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl