'Europa dwong niet tot privatisering'

tijd van publicatie Aangepast

De Eerste Kamer is begonnen met een onderzoek naar de privatisering van onder meer de spoorwegen, de elektriciteitsvoorziening en de postmarkt.

De commissie onder leiding van ChristenUnie-senator Kuiper sprak met onder anderen Herman Tjeenk Willink, de voormalige vice-president van de Raad van State. Hij noemde het onzin dat marktwerking en privatisering vaak door de Europese Unie is afgedwongen.

"Nederland ging verder dan Europa voorstelde. Europa dwingt helemaal niet tot privatisering, die wordt aan de staten over gelaten. We hadden nu eenmaal tot privatisering besloten en vervolgens diende Europa ook hier als alibi om op die weg door te gaan", aldus Tjeenk Willink.

SER-voorzitter Rinnooy Kan die ook gehoord werd, zei dat het algemeen belang destijds niet goed is afgewogen.

Parlementair onderzoek

De Eerste Kamercommissie bekijkt wat twintig jaar aan privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten heeft opgeleverd. Het is de eerste keer dat de senaat zelf een parlementair onderzoek doet.

Voor later deze week zijn de oud-ministers Zalm, Brinkhorst, Jorritsma en Vermeend opgeroepen om met de Eerste Kamercommissie te praten.

STER Reclame