NOS NieuwsAangepast

Rutte: problemen nu aanpakken

Premier Rutte wil nu geen discussie voeren over het masterplan voor de eurozone dat vandaag door EU-president Herman Van Rompuy is aangekondigd. "We moeten nu problemen oplossen en ons niet verliezen in structuurdiscussies over de toekomst van Europa", zeg hij.

Afspraken

Rutte wil eerst dat de gemaakte afspraken worden nagekomen: "Schulden wegwerken, hervormen en groei bevorderen. Zo werk je aan herstel van vertrouwen. Zo lossen landen als Griekenland en Spanje gaandeweg hun problemen op. En dan groeien de eurolanden meer naar elkaar toe". Volgens de minister-president "moeten we de problemen hier en nu aanpakken".

De president van de Europese Raad, Van Rompuy, zei op een persconferentie in Sint-Petersburg dat de bouwstenen voor het plan op de eurotop van eind juni worden gepresenteerd.

Versterking

Volgens Van Rompuy moet het plan zorgen voor een versterking van de economische en monetaire unie. Na de presentatie in juni moeten de Europese leiders vaststellen hoe ze dit willen bereiken. Het eindvoorstel van het plan moet tegen het einde van het jaar klaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl