NOS NieuwsAangepast

Van Rompuy: masterplan eurozone

De president van de Europese Raad, Van Rompuy, zegt dat er aan een masterplan voor de eurozone wordt gewerkt. Op een persconferentie in Sint-Petersburg zei hij dat de bouwstenen voor dat plan op de Eurotop van eind juni worden gepresenteerd.

Volgens van Rompuy moet het plan zorgen voor een versterking van de economische en monetaire unie. Na de presentatie in juni moeten de Europese leiders vaststellen hoe ze dit willen bereiken. Het plan moet dan worden uitgewerkt tot een eindvoorstel, dat eind dit jaar klaar moet zijn.

Harmonisatie

De Duitse krant Welt am Sonntag schreef dit weekend dat ook EU-commissievoorzitter Barroso, de president van de Europese Centrale Bank Draghi en de voorzitter van de eurogroep Juncker bij het maken van het masterplan betrokken zijn.

Volgens de Duitse krant streven de vier Europese topfunctionarissen onder meer naar harmonisatie van het begrotings- en belastingbeleid van de eurolanden. Ook zou het sociaal-economische beleid van de verschillende landen beter op elkaar moeten worden afgestemd.

Opheldering

Als de berichten in de Duitse krant juist zijn, krijgen de Europese instellingen meer macht. Ook komt er een Europese toezichthouder voor het bankwezen.

Het nieuws over het masterplan is in Duitsland slecht gevallen. Duitse politici lijken niet bereid om meer macht aan Brussel af te staan.

In Nederland willen de PVV en de ChristenUnie opheldering van premier Rutte over de plannen. Beide partijen willen zo gauw mogelijk een debat over het Europese masterplan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl