In Londen wordt vandaag de vlootschouw gehouden ter ere van het 60-jarige regeringsjubileum van koningin Elizabeth. Ruim duizend boten zullen de Theems af varen in aanwezigheid van Elizabeth, haar man Philip en andere leden van de koninklijke familie.

Het wordt de grootste vlootschouw in Londen sinds 1662. Hoewel er koud weer en wat regen zijn voorspeld, worden er toch een miljoen mensen langs de elf kilometer lange route verwacht.

Duinkerken

Aan de vlootschouw doen veel historische schepen mee, zoals het schip waarmee de eerste soloreis rond de wereld werd voltooid, bootjes die meededen aan de reddingsoperatie in Duinkerken in 1940 en een schip dat nog meevoer bij de Diamond Jubilee van koningin Victoria in 1897. Het oudste schip komt uit 1740.

De koninklijke familie staat op een speciaal verbouwde sloep, die is versierd met 10.000 bloemen. De hele armada zal vooraf worden gegaan door een bootje met een klokkenstoel. Kerktorens aan de wal zullen het geluid van die acht klokken beantwoorden.

Tower Bridge

De vloot zal van Battersea Bridge in zo'n anderhalf uur tijd naar de Tower Bridge varen. 98 boten die niet onder de bruggen door kunnen, zijn afgemeerd aan de kant.

Gisteren begonnen de officiële festiviteiten rond het diamanten jubileum van Elizabeth met de paardenrace op Epsom en saluutschoten bij de Tower. Morgen zal er nog een concert plaatsvinden bij Buckingham Palace, gevolgd door een kerkdienst op dinsdag.

De vlootschouw is vanaf 13.30 uur live te volgen via Journaal 24.

STER reclame