NOS NieuwsAangepast

Column: Eerlijk Helder Henk

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen schrijft politiek verslaggever Xander van der Wulp wekelijks een column, waarin hij de politieke gebeurtenissen van commentaar voorziet en een kijkje geeft achter de schermen.

Eerlijk Helder Henk

Ik zag twee mensen in gevecht met een CDA-banner, zo'n uitschuifding met het clublogo erop, vergelijk het met een lang diascherm, om het plaatje voor de Tv-kijker wat op te knappen. Makkelijk liet het ding zich niet opzetten. Ja, ze waren het echt: spindoctor Jack de Vries en zijn vriendin Melissa.

De oud-staatssecretaris van Defensie en zijn toenmalige adjudante. Hun verliefdheid was voor De Vries ooit aanleiding om uit de politiek te stappen. Samen bleken ze op een nieuwe missie: Henk Bleker de nieuwe leider van het CDA maken. Een kwartier nadat de banner uiteindelijk succesvol achter het spreekgestoelte was geplaatst, maakte Bleker zijn kandidatuur voor de interne leiderschapsverkiezing van het CDA bekend.

Bleker en De Vries, een verrassend duo dat in de gaten gehouden moet worden. Niet alleen Jack was samen met zijn vriendin gekomen, ook Henk had zijn Barbara meegenomen. Nog niet zo lang geleden stond Henk in zijn zwembroek op de voorpagina van de Telegraaf, nadat hij voor het eerst was gespot met de 32 jaar jongere journaliste.

Binnen het CDA werd er over beide heren veel gefluisterd, maar zelf maken ze geen enkel probleem meer van hun relatie. Barbara had theoretisch natuurlijk thuis kunnen blijven, maar was nadrukkelijk aanwezig bij de presentatie van Bleker als kandidaat-lijsttrekker. Melissa en Barbara kunnen het ogenschijnlijk goed vinden met elkaar en gaan gewoon lekker mee op campagne.

Dat Henk Bleker een gooi wilde doen naar het leiderschap hadden we het wel verwacht. De markante politicus was redelijk bedreven in het ontwijken van de vraag of hij het nou wilde of niet: "Ik wil de kar wel duwen, een ander kan 'm beter trekken. Maar ik laat de CDA-kar nooit in de modder staan." Geen ja, maar zeker ook geen nee.

Twee dagen voor zijn tot in de puntjes geregelde presentatie verliep de termijn waarvoor CDA-ers zich aan moesten melden. Ook op de dag van de deadline bleef hij in sms'jes alle opties open houden op de simpele vraag of hij zich aangemeld had: "Hallo, ik zit op Terschelling en was om 7 uur vanochtend al op het strand bij de Boschplaat. Ik heb niks nieuwswaardigs te melden. Groet en goed weekend, Henk."

Bleker is gek op alle aandacht en heeft het vermogen om op geheel eigen wijze mensen aan te spreken, of juist te irriteren. Op de dag dat het kabinet viel, wandelde Bleker naar de ministerraad. De andere bewindslieden liepen allemaal snel langs de pers. Henk aanvankelijk ook. Maar als er camera's zijn, keert hij graag om. De vraag was hoe hij de zaterdag had beleefd waarop Geert Wilders de Catshuis-besprekingen opblies. Hij keek bedachtzaam. Toen hij de aandacht had, spreidde hij zijn armen en klaarde zijn gezicht op: "Hoe mijn weekend was? Zaterdagavond heb ik echt genoten van het Concours Hippique. Dat is een aanrader jongens, zo mooi! Maar nu ga ik naar binnen."

Op het moment dat hij weer naar buiten kwam had er zich inmiddels wat publiek verzameld op het Binnenhof. Binnen een minuut was hij in gesprek met een groepje toeristen en stond hij op zijn Black Berry foto's te laten zien van zijn pony's: "Deze hengst is een prijzenpakker. Jongens, zo trots ben ik." Henk is dol op campagnevoeren en kon deze kans op het leiderschap kennelijk niet laten lopen. En ook Jack is Back, want hij is misschien nog wel gekker op campagnes dan Henk.

De slogan van Bleker was direct op appelgroene petjes en sjaals gedrukt: Eerlijk, Helder, Henk. "Gisteravond tijdens een etentje hebben we die slogan met zijn viertjes bedacht." Jack, Melissa, Henk en Barbara. "Leuk toch? En hij ligt goed in het gehoor."

Bij zijn presentatie sprak Bleker over enkele littekens die hij recent als politicus had opgelopen. "Nee, dan doel ik niet op die foto's op de voorpagina van de Telegraaf." Gevolgd door een stilte, zoals alleen Bleker stiltes gebruikt. "Op die foto's heb ik geen enkel litteken gezien, dat zeker niet." Ook Barbara lachte er hard om. Over hun vriendinnen deden Henk en Jack in ieder geval niet geheimzinnig. Wat ongemakkelijk voor de politieke volgers, maar wel zo eerlijk en helder.

Xander van der Wulp

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl