Vanaf dit najaar moeten straatmuzikanten die in Amsterdam willen optreden waarschijnlijk eerst auditie doen. De CDA-fractie in de gemeenteraad heeft dit voorgesteld en een meerderheid van de raad is ervoor. De komende weken wordt het voorstel uitgewerkt.

"Je hebt hier hele harde klarinetten of doedelzakken, die ook vaak op een plek blijven", zegt CDA-raadslid Diederik Boomsma. "Mensen die daar in de omgeving wonen of werken, worden soms de hele dag blootgesteld aan een bepaald soort muziek die voor hen hinderlijk is. Wij vinden niet dat je van burgers moet verlangen dat ze dat maar accepteren", zegt hij.

Idols

Boomsma stelt daarom voor om naar New Yorks voorbeeld audities af te nemen. Dit kan volgens hem tot een Idols-achtig evenement uitgroeien, waar de hele stad plezier van heeft. De jury kan bestaan uit bewoners, winkelstraatmanagers en mensen die verstand hebben van muziek.

Boomsma vindt dat er ook voor de levende standbeelden op de Dam een regeling moet komen. Nu staan daar soms mensen in een gorillapak, die het uitsluitend om het geld te doen is.

Circusartiesten als jongleurs en vuurspuwers blijven wat hem betreft buiten schot. Die zitten elkaar niet in de weg en zorgen ook niet voor overlast, zegt Boomsma.

STER reclame