1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Franse pensioenleeftijd soepeler

Frankrijk gaat de verhoging van de pensioenleeftijd deels terugdraaien. Dat heeft de Franse premier Ayrault aangekondigd. Onder de vorige president Sarkozy werd in 2010 de pensioenleeftijd verhoogd van 60 naar 62 jaar.

De socialistische regering die door de nieuwe president Hollande is aangesteld gaat nu een uitzondering maken voor mensen van 60 jaar die 41 jaar hebben gewerkt. Volgens premier Ayrault kan de aanpassing per decreet worden geregeld. Daardoor is er geen wetswijziging nodig die door het parlement moet worden goedgekeurd.

Verkiezingsbelofte

President Hollande had voor de verkiezingen van vorige maand al gezegd dat hij een deel van Sarkozys pensioenhervormingen zou terugdraaien. De verhoging van de pensioenleeftijd werd door de financiële markten toegejuicht. De EU waarschuwde Frankrijk eerder deze week nog om de uitgaven in de hand te houden.

Ayrault zei de aanpassingen in de pensioenwetgeving worden gefinancierd door hogere premies. Frankrijk houdt zich ook aan de eisen van de Europese Unie, aldus Ayrault.

De Franse regering gaat de komende maanden met de vakbonden praten over verdere aanpassingen van het pensioenstelsel en hoe dat betaald moet worden.

Minimumloon

Ayrault kondigde ook een verhoging van het minimumloon aan. Verder heeft de Franse regering ook plannen om topmanagers in staatsbedrijven niet meer te laten verdienen dan twintig keer het loon van de laagst betaalde medewerker.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl