NOS NieuwsAangepast

Zweden onderzoeken 'ufo' Oostzee

Zweedse onderzoekers vertrekken morgen op een expeditie naar de Oostzee om een 'ufo' te onderzoeken die daar op de zeebodem ligt.

Schatzoekers Dennis Åsberg en Peter Lindberg ontdekten vorige zomer op 87 meter diepte een groot cirkelvormig object. Ze hadden toen niet de tijd en de middelen om de cirkel met een omtrek van 90 meter verder te onderzoeken.

Nu hebben ze een expeditie weten te financieren die morgen vertrekt naar de geheime locatie waar de mysterieuze vorm ligt. Aan boord zijn verschillende televisieploegen, duikteams en technici.

Opwinding

Hun vondst veroorzaakte vorig jaar grote opwinding. Velen speculeerden dat het zou kunnen gaan om een ufo die in zee was gestort. Anderen meenden dat het zou gaan om een natuurlijke bergformatie.

Volgens onderzoeker Åsberg is het meest waarschijnlijke dat het gaat om een natuurlijk fenomeen of een ingeslagen meteoriet. Ook zouden het de overblijfselen van een Russisch oorlogsschip kunnen zijn, meent hij.

Geheim

De schatzoekers sturen eerst een robot naar beneden om te onderzoeken of er giftige stoffen aanwezig zijn. Als het veilig is, zullen drie duikers afdalen om het object te onderzoeken.

Lindberg en Åsberg hielden de vindplaats van de cirkel geheim. Toch is Åsberg bang dat anderen hem voor zullen zijn. "Precies nu wordt er een militaire oefening gehouden in het gebied, waar zowel Russen als Amerikanen aan meedoen. Ik kan niet anders dan me afvragen waarom dat juist nu gebeurt", zegt hij in de Zweedse krant Aftonbladet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl