NOS NieuwsAangepast

GGD waarschuwt voor energiedrank

De GGD waarschuwt voor de gevaren van energiedrankjes bij kinderen. Volgens GGD-directeur Laurent de Vries zijn de drankjes slecht voor de gezondheid. "Een kind van acht mag maximaal 60 mg cafeïne per dag. In een blikje energiedrank zit al 80 mg."

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat energiedrankjes stressverhogend zijn en hartkloppingen veroorzaken. Volgens De Vries kunnen kinderen er bij langdurig gebruik zelfs blijvende schade aan overhouden.

Stuiterend

Daarom ziet de GGD-directeur liever dat de energiedrankjes niet in de schappen van de supermarkt liggen. "Deze drankjes worden verkocht naast de frisdrank en de vruchtensappen. Het wordt ook gedronken als frisdrank."

Als er een maatschappelijk draagvlak is, wil de GGD een verbod op de verkoop van energiedrank in de supermarkt. In sommige Europese landen geldt al een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan kinderen. In het Europees Parlement wordt nu gesproken over een waarschuwing op het etiket van de blikjes. Die discussie wil de GGD ook in Nederland voeren.

De GGD pleit vooral voor meer voorlichting over de gevaren van energiedranken. "In de praktijk zie je dat kinderen de drankjes als ontbijt gebruiken. Dan zitten ze stuiterend in de klas", aldus De Vries.

Waarschuwing

Minister Schippers is het er mee eens dat ouders meer op de gevaren van de drankjes moeten worden gewezen. "Energiedrankjes zijn geen ranja," zegt ze. Ook een waarschuwing op het etiket spreekt haar aan. Maar een verbod op de energiedrank is volgens Schippers een stap te ver.

Ook de branchevereniging van supermarkten CBL ziet niets in het weren van energiedrankjes. "Als we alle produkten uit de schappen moeten halen die ongezond zijn als we er te veel van eten, is het einde zoek," zegt een woordvoerder.

Het CBL vindt het een taak van ouders en opvoeders om in de gaten te houden wat kinderen eten en drinken. Ook in een waarschuwing op de verpakking zien de supermarkten niets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl