NOS NieuwsAangepast

Minder hartdoden door rookverbod

Het rookverbod op de werkplek heeft het aantal acute hartstilstanden teruggebracht met 12 procent. De Universiteit Maastricht heeft dat onderzocht.

De invoering van het rookverbod in de horeca had volgens de onderzoekers daarentegen nauwelijks effect op het aantal hartstilstanden.

Het aantal acute hartstilstanden, die in 90 procent van de gevallen tot de dood leiden, is in Nederland sinds 2004 afgenomen met 16.000. Volgens de Maastrichtse hoogleraar Van Schayck is dat te danken aan het rookverbod dat in dat jaar werd ingevoerd.

Strenger

Roken en passief meeroken behoren tot de belangrijkste oorzaken van een acute hartstilstand. Het geringe effect van het horecaverbod, dat in 2008 inging, wijt Van Schayck aan de rommelige invoering ervan. Hij denkt dat er minder hartdoden waren gevallen als het rookverbod in de horeca strenger was gehandhaafd.

Het is voor het eerst dat het effect van een rookverbod op het aantal acute hartstilstanden is gemeten. In landen waar het rookverbod in de horeca streng wordt gehandhaafd, zoals Ierland en Italië, is wel een positief effect op het totaal aantal hartinfarcten vastgesteld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl