NOS NieuwsAangepast

Neelie: geen dwang, wel regels voor providers

Langzaam internet, hoge telefoonrekeningen na overschrijding van je datalimiet en functies waar je ineens extra voor moet betalen: als je daar regelmatig tegenaan loopt, ben je niet de enige. Tot 95% van de Europese internetters heeft op een of andere manier te maken met beperkingen in internetverkeer en providers die niet doen wat ze beloven.

Eurocommissaris Neelie Kroes liet de praktijken van mobiele operators en internetproviders onderzoeken, en gaat nu aan de slag met de resultaten.

Dwingen

Kroes is niet van plan om operators voortaan te dwingen om volledige internettoegang te bieden. Maar, maatregelen zijn wel nodig blogt ze.

In het kort wil 'IJzeren Neelie' nu drie dingen: - Eerlijke informatie voor klanten over internetsnelheden ("en dan niet de snelheden om 3 uur 's nachts, maar de snelheden tijdens de piekuren"). - Klanten moeten weten waar ze voor betalen, dus providers moeten veel duidelijker zijn over hun abonnementen en de beperkingen daarvan ("geen vage 'fair use policies'"). - Providers moeten eerlijker zijn over wanneer er geen volledig internet wordt geboden.

Verboden

In Nederland zijn we een stuk strenger. Bij ons staat 'netneutraliteit' hoog in het vaandel: in de nieuwe telecommunicatiewet staat dat internetaanbieders internetverkeer gelijk moeten behandelen. Het is dus verboden om bijvoorbeeld meer geld (bovenop de 'normale' abonnementskosten) te vragen voor veelgebruikte diensten als Whatsapp of Skype.

De Nederlandse telecommunicatiewet wordt niet ongedaan gemaakt, maar er komt ook geen Europese variant van. Eerder noemde Kroes de Nederlandse wet al 'voorbarig'.

Door: Suse

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl