NOS NieuwsAangepast

Vakbond kritisch over politiestudent

De inzet van studenten bij de politie Kennemerland noemt politievakbond ANPV "werkverdringing en branchevervaging". Kennemerland zet sinds een jaar werkstudenten in om mee te zoeken naar criminaliteit op internet.

De studenten richten zich op loverboys, oplichters en fraudeurs die online werken. Ze werken samen met echte agenten. Het gaat om een proefproject.

Het idee erachter is dat studenten op andere plekken zoeken dan gewone agenten. Ze zouden dat ook sneller doen.

Concurrentie

De vakbond is kritisch en vindt dat er genoeg jonge mensen binnen het politieapparaat werken waarin kan worden geïnvesteerd. Maar de politie denkt daar anders over. "Studenten zien meer dan wij ooit kunnen zien", aldus projectleider Marjolijn Dolfin van de politie Kennemerland.

Hoe groot de concurrentie is, is onduidelijk. De politie weigert daar vragen over te beantwoorden. Het aantal studenten dat wordt ingezet doet er volgens Dolfin niet toe.

"Of het er nou één is of twintig, het feit dat mensen fulltime internet in de gaten houden, geeft ons zo'n groot bereik dat cijfers vermelden voor ons geen waarde heeft".

Onderbuik

Het grootste succesverhaal tot dusver gaat volgens Dolfin om een heel kwetsbaar en jong meisje dat op internet door een oudere man werd lastiggevallen. Dat heeft geleid tot de aanpak van "een aantal personen" en tot samenwerking met een aantal mensen in de omgeving van het meisje. De politie maakte hen alert op de zaak. Of het in deze of andere zaken ooit tot vervolging is gekomen wil Dolfin ook niet zeggen.

Het gaat de politie dan ook niet om harde cijfers, aldus de projectleider, maar om het veiligheidsgevoel: "Het project is geslaagd als u achter uw computer gaat zitten en in uw onderbuik het gevoel heeft dat er op u gelet wordt".

Volgens Dolfin moeten mensen zich ook op internet als een fatsoenlijk burger gedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl