NOS NieuwsAangepast

Oorlogsmisdadiger Faber dood

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij stierf donderdag in een Duits ziekenhuis aan nierfalen, zo heeft het ziekenhuis bevestigd.

Faber stond bovenaan de lijst van gezochte oorlogsmisdadigers van het Simon Wiesenthalcentrum.

Faber groeide op in een NSB-gezin in Haarlem. Hij werd lijfwacht van NSB-leider Mussert. In de oorlog werd hij lid van de Waffen-SS en maakte hij deel uit van het executiepeloton in Westerbork.

Ook was hij lid van het Sonderkommando Feldmeijer, dat onschuldige Nederlanders vermoordde uit wraak voor aanslagen op Duitsers en Nederlandse collaborateurs.

Ontsnapt

In 1947 kreeg hij de doodstraf voor de moord op zeker 22 mensen. Die straf werd omgezet in levenslang, maar in 1952 ontsnapte Faber met zes anderen uit de Koepelgevangenis van Breda.

Nederland vroeg om zijn uitlevering, maar omdat hij als SS'er Duits staatsburger was, leverde Duitsland hem niet uit.

In 2000 werd bekend dat Faber in Ingolstadt in Beieren woonde. Er zijn daarna vanuit Nederland verscheidene pogingen gedaan om hem berecht te krijgen.

In 2010 nog stuurden alle fractieleiders in de Tweede Kamer een verzoek aan de Bondsdag om alles in het werk te stellen om Faber voor de rechter te brengen.

In januari van dit jaar vroeg het Duitse OM de rechtbank in Ingolstadt Faber gevangen te zetten. Hij zou de straf die hij Nederland had gekregen in Duitsland moeten uitzitten. Zo ver is het niet meer gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl