Duits plan voor groei in Europa

Aangepast op

De Duitse regering heeft een plan ontwikkeld om de economische groei in Europa te stimuleren. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. De kern is dat landen als Griekenland belastingvoordelen krijgen als ze hun arbeidsmarkt naar Duits voorbeeld moderniseren.

Probleemlanden mogen buitenlandse investeerders proberen te lokken met belastingvoordelen en minder strenge vestigingsregels. Daarnaast moeten staatsbedrijven worden verkocht.

In het Duitse plan staat verder dat de probleemlanden het ontslagrecht moeten versoepelen om de werkgelegenheid een impuls te geven. Het idee is dat bedrijven sneller mensen in dienst nemen als ze die bij economische tegenslag gemakkelijker kunnen ontslaan. Ook de belasting op arbeid gaat in het Duitse plan omlaag.

Steun SPD

De regering van bondskanselier Merkel lijkt met het plan in te spelen op kritiek uit binnen- en buitenland. Critici zeggen dat Merkel alleen maar wil bezuinigen om de crisis op te lossen en niets ziet in maatregelen om de economische groei te stimuleren.

Oppositieleider Steinmeier van de sociaal-democratische SPD zegt dat hij alleen met strengere Europese begrotingsregels akkoord gaat, als er ook wordt ingezet op economische groei. Bondskanselier Merkel heeft de steun van de SPD nodig om het Europese begrotingspact door het Duitse parlement te loodsen.

Het is nog niet duidelijk wanneer de Duitse regering met het stimuleringsplan naar buiten treedt.