NOS NieuwsAangepast

'Kentekens moeten chip krijgen'

Alle nummerborden moeten in de toekomst worden uitgerust met een speciale chip, waardoor de politie op afstand kan scannen of een auto bijvoorbeeld is gestolen. Dat adviseert een werkgroep onder leiding van de RAI Vereniging van auto-importeurs aan minister Schultz van Haegen.

Schultz wilde een advies over hoe kentekens beter beveiligd kunnen worden.

Voordelen

Ook de RDW, de ANWB, de Bovag, het KLPD en het Openbaar Ministerie zijn voorstander van de nieuwe nummerborden. De organisaties verwachten daarmee diefstal van auto's en kentekenplaten en tanken zonder te betalen sterk terug te dringen.

Het grote voordeel van de nieuwe platen is volgens de RAI dat de politie in een straal van zo'n 20 meter de chip kan uitlezen. Zo kunnen agenten direct zien of de auto geregistreerd staat als gestolen.

Chip

Als extra beveiliging komt er een chip met dezelfde code achter de voorruit. Die komt achter een kleine sticker, met de grootte van een vignet dat in de Alpenlanden wordt gebruikt. De sticker is niet te verwijderen zonder die te scheuren. Volgens de RAI moeten autodieven daardoor niet alleen voor valse nummerborden zorgen, maar ook nog een bijbehorende voorruit stelen.

Volgens een woordvoerder van de RAI Vereniging is de zogeheten RFID-chip niet te kraken. "Je moet natuurlijk realistisch zijn, de heren criminelen zullen vast ook weer dingen proberen om dit te gaan kraken. Maar vooralsnog is dit een heel goed beveiligde chip."

8 euro

Een nieuw setje nummerborden zou zo'n 8 euro meer gaan kosten dan de huidige platen. De totale kosten voor de invoering van de chip-nummerborden worden geschat op 17 miljoen euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl