NOS NieuwsAangepast

'Joan komt zo leuk en eerlijk over'

Door Mandy Duijn in Baku

De Nederlandse delegatie kijkt gespannen maar vol verwachting naar het scherm als Joan Franka het podium van het Eurovisiestadion betreedt. Leden van de delegatie hebben voor de gelegenheid een veer in het haar gestoken. De sfeer is gelaten, totdat Joan aan het refrein van 'You and Me' begint. Dan wordt er enthousiast meegeklapt.

"Alles ging zoals het moest gaan, het ging hartstikke goed!" Anouk Evers van de TROS haalt opgelucht adem als het optreden is afgelopen. Ze heeft het optreden vanuit de congreszaal naast het stadion bekeken op een groot scherm, samen met alle andere delegaties, journalisten en de fans zonder een kaartje.

'Leuk en eerlijk'

Niet alleen de Nederlandse delegatie is te spreken over het optreden van Joan; er zitten ook fans uit Engeland, Schotland en Noorwegen in de zaal. "In Engeland is iedereen dol op Joan, het verhaal achter haar tooi spreekt ons aan", zegt een Brit, die zelf ook een verentooi draagt. De veren symboliseren vrijheid voor Joan, legde ze eerder deze week uit. Een Noor in een oranje T-shirt vindt Joan zo leuk en eerlijk overkomen. "Ik heb aan al mijn vrienden gevraagd of ze op haar willen stemmen."

Op Twitter wordt ondertussen druk gediscussieerd over het optreden van de Nederlandse en #Joan is al snel trending topic. "Gezongen in de lijn van de politieke machthebbers [In Azerbeidzjan, red], niet helemaal zuiver," zegt @BobdeBoxer. Maar dat maakt @JoanneVermeer niet zo veel uit. "Ach, bijna niemand zingt daar helemaal zuiver. Ik heb me kostelijk vermaakt. Ik zie een finaleplaatsje lonken voor Joan."

Grote delegatie

Aan het applaus en gejuich te horen zijn Zweden, Macedonië, Turkije en Georgië vanavond de grootste kanshebbers op een plek in de finale. Al hebben de laatste twee landen vooral een grote delegatie meegenomen. Met name de Georgiërs laten van zich horen door luid mee te zingen met hun act. Ondertussen rennen ze en zwaaien ze wild met roodwitte vlaggen heen en weer.

Rond 23.00 uur Nederlandse tijd werd bekendgemaakt dat Joan, en haar tooi, zaterdag niet in de finale staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl