NOS NieuwsAangepast

VNG wil miljoenen van staat

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dient een claim van 20 miljoen euro in bij het kabinet voor de kosten die zijn gemaakt voor de invoering van de huishoudtoets. Daarmee wordt gecontroleerd of bijstandsouders kinderen thuis hebben die geld verdienen. Als dat het geval is, wordt er gekort op hun uitkering.

Nieuwe aanvragen werden al sinds 1 januari op deze manier getoetst; vanaf 1 juni zou dat ook gaan gelden voor mensen die al langer een bijstandsuitkering hebben.

Voorbereiding

In het Vijfpartijenakkoord is de maatregel echter geschrapt, maar volgens de VNG zijn er al verschillende voorbereidingen getroffen. Zo zijn er kosten gemaakt voor personeel en aanpassingen in computersoftware. Daarnaast zijn er nog kosten voor het terugdraaien van die maatregelen, zeggen de gemeenten.

De VNG baseert de claim van 20 miljoen euro op de kosten die de vier grootste gemeenten hebben gemaakt. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben exact berekend hoeveel geld zij bij de invoering van de huishoudtoets hebben uitgegeven. Die kosten heeft de VNG doorberekend naar de overige gemeenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl