NOS NieuwsAangepast

PvdA: geen vertrouwen in Rutte

De PvdA heeft geen enkel vertrouwen in het optreden van premier Rutte op de top in Brussel vanavond. PvdA-Kamerlid Plasterk zei in een debat over de top dat van de banenmachine van Rutte helemaal niets terecht is gekomen. "Integendeel, Nederland is als enige land in de eurozone nu in een recessie geraakt."

Plasterk zei dat hij er daarom "helemaal geen vertrouwen in heeft" dat Rutte de nieuwe Europese groeiagenda vanavond met overtuiging kan steunen. Rutte heeft in het debat niet op deze opmerkingen van Plasterk gereageerd.

Van Rompuy

De premier praat vanavond tijdens een diner met de andere regeringsleiders over de economische groei in Europa. EU-president van Rompuy wil een "openhartige gedachtenwisseling, zonder taboes".

Van Rompuy wil dat de gesprekken tijdens het diner gaan over maatregelen die voor snelle economische groei en meer banen zorgen, in plaats van over miljarden aan steun waar het al maanden over gaat. De nieuwe Franse socialistische president Hollande is er voor het eerst bij.

Eurobonds

De Kamer steunt het standpunt van Rutte en De Jager dat Nederland vooralsnog niets ziet in eurobonds, een soort lening van de eurolanden gezamenlijk. President Hollande zal er vanavond voor pleiten, met steun van Italië en commissievoorzitter Barosso.

Nederland en Duitsland zijn tegen, omdat deze landen nu tegen relatief lage rentes geld kunnen lenen. De rente voor een euro-obligatie of euro-staatslening zou een stuk hoger uitvallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl