NOS NieuwsAangepast

Spies: geen beperking NHG

De Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wordt de komende jaren niet beperkt tot starters op de woningmarkt. Minister Spies noemde plannen voor zo'n beperking "ontijdig en onverstandig".

Gisteren opperde het Waarborgfonds Eigen Woningen, dat de Hypotheekgarantie regelt, om de NHG binnen drie jaar alleen nog beschikbaar te stellen voor mensen met een laag inkomen die voor het eerst een huis kopen. Nu komen ook doorstromers in aanmerking voor de regeling.

Inmiddels staat de Nederlandse Staat voor 136 miljard euro aan hypotheken garant. De Nederlandsche Bank vindt dat een veel te groot risico.

Onrust

In antwoord op mondelinge vragen van de VVD zei Spies dat ze onaangenaam verrast was door het voorstel van het Waarborgfonds. Ze noemde het een proefballonnetje. Volgens haar zijn er op het ministerie geen voorstellen in de maak om de NHG te beperken.

Spies heeft directeur Schiffer van het Waarborgfonds uitgenodigd om zijn uitlatingen toe te lichten.

De Tweede Kamer wil net als de minister de Hypotheekgarantie ongewijzigd laten. De uitlatingen van Schiffer leiden volgens de Kamer alleen maar tot onrust op de woningmarkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl