NOS NieuwsAangepast

Sobere feestdag Jemen na aanslag

In Jemen is de nationale feestdag na de zware bomaanslag van gisteren soberder gevierd dan andere jaren. Bij de aanslag kwamen 96 mensen om het leven en vielen ongeveer 300 gewonden.

De feestdag markeert de vereniging van Noord- en Zuid-Jemen in 1990. President Abd-Rabbu Mansour Hadi bekeek de kleine, symbolische militaire parade vanachter kogelwerend glas. Hij was in het gezelschap van de militaire top, politici en diplomaten. De gepantserde auto van de president stond startklaar in de buurt.

Tijdens de repetitie voor de geplande grote parade liet een Jemenitische militair gisteren een bom ontploffen. Dat gebeurde niet ver van het presidentieel paleis.

De aanslag is opgeëist door al-Qaida op het Arabisch Schiereiland en was volgens een e-mail een wraakactie voor een door de Amerikanen gesteunde aanval vorig jaar op al-Qaida in het zuiden van Jemen. De chefstaf van Jemen beloofde de bevolking in een toespraak dat "we onze toekomst en onze dromen niet laten verwoesten door terrorisme".

De chefstaf was de enige spreker. Een squadron straaljagers dat een saluut zou brengen, bleef aan de grond en het aantal militairen dat aan de parade deelnam, was veel minder dan anders.

Tweede aanslag voorkomen

Er waren strenge veiligheidsmaatregelen genomen, maar de straten waren grotendeels leeg. Uit angst voor nieuwe aanslagen bleven de meeste mensen thuis.

Een overheidsfunctionaris liet weten dat een tweede aanslag was verijdeld met de arrestatie van twee mannen, vlak na de zelfmoordaanslag van gisteren. De twee droegen ieder een riem met 13 kilo explosieven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl