De Belastingdienst gaat onderzoeken of bij meer supermarkten belastingfraude wordt gepleegd.

Gisteren werd bekend dat er bij filialen van de inmiddels verdwenen supermarktketen Super de Boer door een aantal bedrijfsleiders en franchisenemers is geknoeid met de administratie. Ze deden net alsof er door klanten artikelen werden teruggebracht, terwijl dat in werkelijkheid niet zo was. Het geld staken ze in eigen zak.

De fraude werd gepleegd bij zes filialen van Super de Boer in Utrecht, Amersfoort, Hoevelaken, Zevenbergen en vermoedelijk in Rotterdam.

Volgens Wim Bollen van het Functioneel Parket is de gebruikte methode van frauderen eenvoudig in de administratie te verwerken, en moeilijk te controleren.

Miljoenen

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de medewerkers van Super de Boer die nu zijn opgepakt met elkaar overleg hebben gehad.

Bijna de helft van de 240 franchisenemers van Super de Boer zou zich aan de fraude schuldig hebben gemaakt. De Belastingdienst schat dat er bij de keten vanaf 2006 voor in totaal 18,3 miljoen euro aan omzet is verzwegen.

Onderzoek

Staatsecretaris Weekers van Financiën wil naar aanleiding van de supermarktfraude dat er goed wordt gekeken naar problemen in de sector.

Justitie heeft geen signalen dat er ook bij andere supermarktbedrijven is gefraudeerd, maar is daar wel attent op. De acht mannen die nu zijn opgepakt zouden door hun miljoenenfraude de schatkist 1,5 miljoen euro hebben gekost.

STER reclame