NOS NieuwsAangepast

Protest bij Songfestival in Baku

Politieke activisten hebben in Azerbeidzjan gedemonstreerd voor meer vrijheid en tegen corruptie. Ze probeerden de aandacht te trekken van buitenlandse journalisten, die massaal in de hoofdstad Baku zijn voor het Eurovisie Songfestival.

Op meerdere plaatsen in Baku werd vandaag betoogd. De politie greep volgens de oppositie hard in; 41 activisten zouden zijn afgeranseld, opgepakt en vervolgens 60 kilometer buiten de stad zijn gedropt.

Autoritair bestuur

Ook was er een muzikaal protest. Verschillende bands traden op in een zaal in het centrum van Baku. Onder de gasten was onder anderen de Duitse ambassadeur. Hierbij deden zich voor zover bekend geen incidenten voor.

Azerbeidzjan is op papier een democratie, maar wordt in de praktijk autoritair bestuurd door president Alijev. Tegenstanders van zijn bewind zitten in de gevangenis en er is nauwelijks vrije pers.

Joan Franka

Morgen wordt in Baku de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival gehouden. Donderdag is de tweede halve finale, waarin de Nederlandse Joan Franka optreedt. Zaterdag is de finale.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl