NOS NieuwsAangepast

Studenten laten jaarlijks honderden euro's liggen

Studenten laten jaarlijks honderden euro's liggen, en daarmee ook heel wat biertjes. Vaak omdat ze overheidsregelingen niet snappen of zelfs helemaal niet kennen. Dat concludeert het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) na een onderzoek onder 3000 studenten.

Studenten laten vooral geld bij de Belastingdienst liggen. 12 procent van de studenten doet überhaupt geen belastingaangifte en maar liefst 120.000 studenten krijgen geen zorgtoeslag, terwijl ze hier wel recht op hebben.

"Lekker en relaxed"

Ruim eenderde van alle hbo- en wo-studenten leent geld bij DUO. Ze lenen gemiddeld 365 euro per maand en komen na 4 jaar studeren op een schuld van 17.500 euro uit, exclusief de rente. Lenen is niet altijd noodzakelijk, zo concludeert Annemarie Koop van het Nibud: "22 procent van alle studenten leent om lekker en relaxed te kunnen leven".

Heel wat geld dus, al zien veel studenten het probleem zelf niet zo. Koop: "tweederde vindt zijn eigen leengedrag heel verantwoord en bovendien maakt de helft van de studenten zich nog niet druk of zij hun lening wel kan afbetalen".

3000 à 4000 euro

Dat de studenten hun leengedrag verantwoord vinden, ligt misschien aan hun hoge salarisverwachtingen. "Studenten schatten hun startsalaris vaak te hoog in. Het startsalaris ligt vaak rond 1500 euro, terwijl ze 3000 à 4000 verwachten. Onrealistisch dus", aldus Koop.

Het is niet alleen kommer en kwel. De studenten sparen namelijk massaal, gemiddeld staat er 4500 euro op de bankrekening.

100.000 euro

In maart bracht DUO ook al cijfers naar buiten. Hieruit bleek dat 25 oud-studenten meer dan een ton aan studieschuld hebben.

Door: Bas

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl