In Chicago heeft president Obama de tweedaagse top van de NAVO geopend. Aan de topconferentie nemen 28 andere staats- en regeringsleiders deel, onder wie premier Rutte.

Afghanistan is het belangrijkste gespreksonderwerp op de NAVO-top. Na de terugtrekking in 2014 willen de NAVO-landen nog wel het leger en de politie in Afghanistan blijven steunen, om te voorkomen dat de Taliban weer de overhand krijgen.

Niet herkiesbaar

De kosten daarvan worden voor het grootste deel gedragen door de Verenigde Staten. Obama zal vandaag en morgen om een grotere financiële bijdrage van de bondgenoten vragen.

President Hollande van Frankrijk heeft gezegd dat de Franse troepen al dit jaar uit Afghanistan worden teruggehaald. Hij wil die verkiezingsbelofte niet breken, zei hij deze week tegen Obama.

Demonstratie

President Karzai zegt dat hij uitziet naar het einde van de oorlog in Afghanistan, Hij is niet herkiesbaar in 2014. Hij hoopt dat zijn land dan niet meer een last is voor de bondgenoten.

Bij het begin van de top demonstreerden duizenden mensen in Chicago. Ze riepen leuzen tegen de oorlog in Afghanistan, tegen klimaatverandering en voor meer rechten voor de vakbonden.

STER reclame