NOS WielrennenAangepast

Dubbelslag Gesink in Californië

Robert Gesink heeft de zevende etappe van de Ronde van Californië gewonnen en 'en passant' de macht gegrepen in het klassement.

De 25-jarige kopman van Rabobank sloeg toe tijdens de slotkilometers van de beklimming van Mount Baldy en kwam uiteindelijk solo over de streep. Al vroeg in de etappe was er een kopgroep van veertien man ontstaan, waartoe ook UnitedHealthcare-renner Marc de Maar behoorde. In de finale bleven daar alleen titelverdediger Chris Horner van Radioshack en John Darwin Atapuma van Colombia-Coldeportes van over.

De Colombiaan liet Horner in de finale achter en reed tot aan de slotkilometer alleen aan de leiding. Gesink wist echter bij hem in het wiel te komen en vervolgens bij hem weg te rijden. Naast de dagzege greep hij ook de leiderstrui.

Terug op oude niveau

"Ik ben weer helemaal terug", liet de winnaar van de etappe weten. "Ik had hier vier jaar geleden al een mooie overwinning en ik ben echt blij dat ik weer op dat niveau ben na een moeilijk jaar."

Vooral het verlies van zijn vader was de Rabobank-renner niet in de koude kleren gaan zitten: "Ik ben mijn vader iets meer dan een jaar geleden verloren en ik voelde me lamgeslagen. Het was een moeilijk en emotioneel jaar voor mij."

"Maar ik ben nu terug op het hoogste niveau en heb nu kerels als Horner, Zabriskie en Teejay van Garderen verslagen. Het is onvoorstelbaar." Ook op Twitter liet Gesink weten erg blij te zijn.

Korte etappe

De Tour of California wordt zondag afgesloten met een korte etappe van 72 kilometer rond Los Angeles. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de leidende positie van Gesink in gevaar komt. Hij verdedigt een voorsprong van 46 seconden op David Zabriskie en 54 op Thomas Danielson. Beide Amerikanen rijden voor Garmin.

De 21-jarige Wilco Kelderman is de tweede Rabobank-renner in de toptien. Hij staat zevende op 2.30 van zijn kopman. Pieter Weening, die tegenwoordig voor GreenEdge koerst, is de nummer tien van het algemeen klassement op 3.05 van de leider.

Gesink, die lang uit de running was door een gebroken been, behaalde zijn laatste individuele zege in februari 2011 toen hij de Ronde van Oman op zijn naam wist te schrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl