Chelsea wint Champions League

Chelsea heeft in München de finale van de Champions League gewonnen.

De Engelsen versloegen Bayern München na het nemen van strafschoppen (4-3) en veroverden zo hun eerste Europa Cup I. Na negentig en honderdtwintig minuten was de stand 1-1.

Chelsea stond in 2008 ook in de eindstrijd van de Champions League en verloor toen nog na het nemen van strafschoppen van Manchester United.

De Duitsers kwamen in de 83ste minuut op voorsprong dankzij Thomas Müller. In de 88ste minuut kopte Didier Drogba uit een hoekschop de 1-1 binnen, die de verlenging noodzakelijk maakte. Arjen Robben zag in de verlenging een penalty gestopt worden door Chelsea-doelman Petr Cech.

Voor Bayern misten in de strafschoppenreeks Ivica Olic en Bastian Schweinsteiger. Philipp Lahm, Mario Gomez en, opmerkelijk genoeg, doelman Manuel Neuer scoorden wel.

Juan Mata begon de serie met een misser voor Chelsea. Daarna waren David Luiz, Frank Lampard, Ashley Cole en als laatste Drogba wel trefzeker.

Amper gevaar

De wedstrijd kwam moeizaam op gang. Chelsea, dat het moest zonder een aantal geschorste spelers onder wie routinier en aanvoerder John Terry, leunde zoals verwacht zwaar op de verdediging en Bayern kon amper gevaar stichten.

Het Duitse aanvalsspel leverde een handvol kleine kansen op, maar doelman Petr Cech hoefde alleen bij een schot van Arjen Robben in te grijpen.

Na een half uur verliet Chelsea iets meer de verdedigende stellingen en dat kwam het spel en de amusementswaarde ten goede. Het spel golfde op en neer en beide ploegen waren dicht bij een goal. Zo schoot Mario Gomez over en stuitte Salomon Kalou na een knappe aanval op Manuel Neuer.

Na rust beperkte Chelsea zich weer tot verdedigen. De Duitsers slaagden er maar niet in een gaatje in de blauwe muur te vinden en kwamen niet verder dan een paar gekraakte schoten en een terecht wegens buitenspel afgekeurde treffer van Franck Ribéry.

Vreugde van korte duur

In de 83ste minuut kreeg Bayern dan toch loon naar werken toen Müller op aangeven van Toni Kroos raak kopte. De Duitse vreugde duurde maar vijf minuten, want uit Chelsea's enige corner (tegenover twintig voor Bayern) kopte ook Didier Drogba raak.

In de verlenging kreeg Robben al snel de uitgelezen kans om de Duitsers op 2-1 te zetten; Drogba haalde Ribéry neer waarna de enige Nederlander op het veld vanaf elf meter op Cech stuitte. Ook daarna zorgde Bayern voor het meeste gevaar, maar invaller Ivica Olic en Gomez konden het net niet vinden.

In de strafschoppenserie toonde Chelsea zich vervolgens het koelst.