Zaak Dibi verscheurt GroenLinks

time icon Aangepast

In de top van GroenLinks is een conflict ontstaan over Tweede Kamerlid Tofik Dibi. Volgens bronnen weigert de kandidatencommissie hem voor te dragen als kandidaat-lijsttrekker omdat hij niet geschikt zou zijn.

De voltallige Tweede Kamerfractie en prominenten als oud-partijleider Halsema vinden dat hij wel voorgedragen moet worden. Ze vinden een weigering onverkoopbaar.

Sap

Jolande Sap moet volgens de kandidatencommissie de enige kandidaat zijn. Ze zou dan automatisch lijsttrekker worden zonder raadpleging van de GroenLinks-leden.

Gisteren heeft de kandidatencommissie onder leiding van Tof Thissen Dibi afgewezen. Vandaag ging Dibi in beroep, maar is die afwijzing bevestigd.

In een persbericht meldde de NTR vanmiddag dat Dibi onderweg was naar een uitzending van De Halve Maan, toen hij werd gebeld door het partijbestuur van GroenLinks. Hij moest met spoed naar Utrecht komen.

Het partijbestuur vergadert daar momenteel over het standpunt van de kandidatencommissie. Verwacht wordt dat er vanavond een besluit valt. Het bestuur beslist of Dibi wordt voorgedragen.

GĂȘnant

Prominenten van GroenLinks reageren op Twitter woedend op de gang van zaken. Oud-partijleider Halsema laat weten dat ze een ledenreferendum wil. "Als GL-lid wil ik kunnen kiezen en me niet hoeven schamen", schrijft ze.

Kamerlid Van Gent noemt het partijbestuur amateuristisch. "Dat laten bungelen van Tofik Dibi krijgt hele gĂȘnante trekjes. Klap erop en referendum organiseren partijbestuur!"

STER Reclame