In een opvanghuis in Nieuwleusen zou een pleegmoeder kinderen jarenlang geestelijk en lichamelijk hebben mishandeld. De moeder van een van de kinderen heeft aangifte gedaan bij het politiekorps IJsselland. Daarnaast zijn er twee andere meldingen binnengekomen bij de politie.

De kindermishandeling zou hebben plaatsgevonden in de periode van 1980 tot 2010. Volgens de politie is er sinds 2010 een andere beheerder van het opvanghuis. Het kind van wie de moeder aangifte heeft gedaan woont wel nog steeds in het huis.

De politie onderzoekt de aangifte en de meldingen. Mogelijk volgen er naar aanleiding daarvan nog meer aangiftes.

Signalen voor misbruik

In de opgenomen verklaringen staat dat de pleegkinderen met stokken en mattenkloppers werden geslagen. Volgens de Wegener-kranten zijn er serieuze signalen dat de kinderen ook seksueel misbruikt werden.

Ook moesten ze voor straf op de gang slapen, buiten in de kou staan, werden ze vastgebonden aan stoelen of onder een koude douche gezet. Soms werden de kinderen in het openbaar vernederd of getreiterd om als voorbeeld te dienen voor anderen.

Onderzoek

Het opvanghuis in Nieuwleusen valt onder de christelijke gemeenschap De Terebint in Punthorst, gemeente Staphorst. Verantwoordelijk voor plaatsing van de kinderen in het huis en toezicht op de zorg was de William Schrikker Groep.

Deze landelijke instelling voor jeugdbescherming en pleegzorg is inmiddels een intern onderzoek gestart naar de beschuldigingen. Meer wil een woordvoerder van de William Schrikker Groep niet kwijt over de zaak.

STER reclame