NOS NieuwsAangepast

Nieuwe thuistest voor HIV ontwikkeld

Iedereen kent de zwangerschapstest wel die je bij de drogist kan kopen, en ook als je denkt dat je chlamydia hebt kan je dat zelf testen. Er wordt al een tijdje gewerkt aan een zelftesten voor HIV, maar nu lijken Amerikaanse onderzoekers wel heel dichtbij te zijn.

De OraQuick In-Home HIV Test is dus niet de eerste doe-het-zelf-test om HIV vast te stellen. Maar deze test is zo goed beoordeeld dat er een kans bestaat dat hij straks in Amerikaanse schappen ligt. Een panel van experts vindt de thuistest veilig en effectief.

20 minuten

De enige hobbel is nog het Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA), die gaat kijken of de test geschikt is voor de vrije markt. Dat zal nog dit jaar gebeuren. De FDA neemt meestal het oordeel van expertpanel over.

De test duurt 20 minuten en is voor 93 procent betrouwbaar als iemand positief getest wordt (en dus HIV heeft). Is de uitslag negatief, dan is de test zelfs 99.8 procent nauwkeurig. Het panel van experts wil wel dat de producent duidelijk zichtbare waarschuwingen over de kans op een valse negatieve uitslag op de verpakking zet.

Sneller naar arts

De experts vinden dat de thuistest een goede ontwikkeling is, omdat mensen zo sneller hun weg naar een arts vinden. Om die kans extra te vergroten willen ze ook een gratis telefoonnummer bij de test doen voor mensen die positief testen.

"We zoeken altijd naar middelen die het verschil kunnen maken. We denken dat dit er eentje is", zegt het Amerikaanse Instituut voor Aids. Als de test wordt goedgekeurd zullen de kosten rond de 60 dollar liggen.

Door: Wiske

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl