NOS NieuwsAangepast

Stijging misdrijfzaken in 2011

Het Openbaar Ministerie heeft in 2011 meer misdrijfzaken binnengekregen dan in de jaren daarvoor. Het totaal aantal misdrijfzaken waar het OM mee aan de slag ging, steeg met 8,2 procent van 210.800 in 2010 tot 228.500 vorig jaar. Dat blijkt uit de jaarcijfers.

De stijging van het aantal aangepakte misdrijven is een trendbreuk. De voorgaande vier jaar was er telkens een daling. Het OM verklaart de stijging deels door de hardere aanpak van de hennepteelt.

Minder kinderzaken

Het aantal jeugdzaken daalde weliswaar maar het OM kreeg beduidend meer volwassen verdachten binnen. Onder de meerderjarigen steeg de geweldscriminaliteit met 9,4 procent, de drugscriminaliteit met 14,2 procent en vermogenscriminaliteit als diefstal, verduistering en inbraak met maar liefst 17,2 procent.

Het aantal verdachten van kinderporno is flink gedaald van 479 in 2010 tot 385 vorig jaar. Volgens het OM komt dat door de Amsterdamse zedenzaak. In het onderzoek naar Robert M. werden veel rechercheurs ingezet. Daardoor was er minder capaciteit voor andere zaken.

Van alle misdrijfzaken waar het OM mee bezig was, werd meer dan de helft (57 procent) bij de rechtbank aangebracht, iets minder dan in 2010. Uit de jaarcijfers blijkt dat in 88,5 procent van de zaken die aan de rechter zijn voorgelegd een veroordeling is gevolgd.

Opvallend is dat de stijging van het aantal vrijspraken zich doorzet. In 2007 eindigde 6,6 procent van de strafzaken in een vrijspraak. Vorig jaar liep dat op tot 8,7 procent.

Vrees voor dwalingen

Het OM ziet een verklaring in de vrees bij rechters voor gerechtelijke dwalingen. Ook leggen officieren van justitie soms zaken aan de rechter voor waarbij een veroordeling niet zeker is, stelt het OM. Maar als er een veroordeling volgt, is de kans dat de veroordeelde een celstraf krijgt wel weer toegenomen. Dat komt omdat rechters minder vaak een taakstraf opleggen. Het aantal taakstraffen is in 2011 met ruim 5 procent gedaald.

De vergrijzing in de samenleving is ook merkbaar in de leeftijdsopbouw van de verdachten. In de categorie van 45 tot en met 64 jaar is vorig jaar een stijging te zien geweest van 14,7 procent. In de groep van 65 jaar en ouder was de toename 13,3 procent.

Meer bereidheid aangifte

Het college van procureurs-generaal heeft "geen sluitende verklaring'' voor de stijging van het aantal strafzaken vorig jaar. "Er is meer opsporing doordat bijvoorbeeld de bestrijding van gewelddadige overvallen meer prioriteit heeft'', stelt voorzitter Herman Bolhaar.

Een andere mogelijke verklaring is het nieuwe automatiseringssysteem van het OM. "Maar misschien is ook de bereidheid om aangifte te doen in economische mindere tijden groter."

Bolhaar wil nog geen verband leggen tussen de toename van het aantal diefstallen en inbraken en de economische omstandigheden. "Daarvoor is diepgaand criminologisch onderzoek nodig'', zegt Bolhaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl