NOS NieuwsAangepast

'Misbruik overheidsgeld aanpakken'

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil hogere straffen voor witteboordencriminaliteit. De mogelijkheden om financieel-economische criminaliteit aan te pakken, moeten verruimd worden. Dit staat in een wetsvoorstel dat Opstelten vandaag voor advies naar verschillende instanties stuurt.

Bedrijven die zich schuldig maken aan fraude of witwassen, kunnen een boete krijgen tot 10 procent van de jaaromzet. Voor grote bedrijven kan dat oplopen tot straffen van honderden miljoenen euro's.

Ook komen er hogere straffen voor corruptie. Profiteurs die een luxe leven leiden met mooie auto's en sieraden omdat ze geld aannemen, kunnen een maximale celstraf van twee jaar krijgen, stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Onterechte subsidies

Verder wordt het misbruik van overheidsgeld expliciet strafbaar gesteld. Bedrijven die bijvoorbeeld ten onrechte milieusubsidies opstrijken of ondernemers die een starterssubsidie incasseren zonder een bedrijf te beginnen, lopen voortaan de kans voor drie jaar de cel in te gaan.

"Financieel-economische criminaliteit kan het goede functioneren van de economie en die van de financiële sector verstoren," stelt Opstelten. Volgens de minister zijn grote vastgoedfraude, bouwfraudezaken en boekhoudschandalen van de afgelopen jaren daar voorbeelden van.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl