Italië wachtte vandaag gespannen af of in de crypte van een vermoord maffialid de sleutel tot een 30 jaar oude verdwijningszaak gevonden zou worden. In het graf van Enrico de Pedis zouden aanwijzingen liggen over een van zijn slachtoffers, maar in plaats van antwoorden kwamen er slechts meer vragen.

Het gaat om de verdwijning van de 15-jarige Emanuela Orlandi, de dochter van een lekenmedewerker van het Vaticaan. Zij verdween in 1983 toen ze op weg was van haar huis in het ministaatje naar muziekles.

Anonieme beller

In de loop der jaren werd de raadselachtige verdwijning in verband gebracht met andere geruchtmakende zaken, zoals de moordaanslag op paus Johannes Paulus II in 1981 en het failliet van de Banco Ambrosiano, en werd gefluisterd dat het Vaticaan er mogelijk meer van wist. Bewijs daarvoor werd nooit gevonden.

Een ex-vriendin vertelde de politie enkele jaren geleden dat De Pedis, lid van de Romeinse maffia, achter de kidnapping zat. Hijzelf was al in 1990 geliquideerd en kon dus niet worden verhoord. In een uitzending van een opsporingsprogramma claimde een anonieme beller later dat antwoorden over de verdwijning te vinden waren in De Pedis' tombe.

Botten

Om geruchten over betrokkenheid te ontkrachten, gaf het Vaticaan recentelijk toestemming om de tombe van De Pedis te openen voor onderzoek. Onder grote mediabelangstelling gebeurde dat vandaag in de Sant'Apollinare basiliek aan het Piazza Navona.

Onderzoekers vonden in het graf de resten van de crimineel, maar geen sporen van een ander lijk. Wel werden achter een stenen muur die toegang gaf tot de crypte containers gevonden met zo'n 200 botten. Omdat de herkomst daarvan onbekend is, zal de politie de vondst de komende weken onderzoeken.

STER reclame