NOS NieuwsAangepast

Vestia: ruim 100 banen weg

Woningcorporatie Vestia gaat minstens 100 banen schrappen en wellicht meer. In een brief aan de medewerkers staat dat dit gebeurt via het beëindigen van tijdelijke contracten, natuurlijk verloop en gedwongen ontslagen. Het bedrijf heeft 1150 mensen in dienst.

De ontslagen zijn een van de vele maatregelen die Vestia neemt om financieel weer gezond te worden. Zo gaat Vestia de organisatie flink inkrimpen, door onderdelen af te stoten. Het aantal woonbedrijven gaat terug van vijftien naar drie, het aantal ontwikkelbedrijven van twee naar één, en uiteindelijk moeten er maximaal twee onderhoudsbedrijven overblijven.

Vestia gaat zich verder sterker richten op de provincie Zuid-Holland en dan met name op Rotterdam en de regio Haaglanden. Vestia wil zijn woningen in het noorden en oosten van het land op termijn doorverkopen aan andere corporaties.

Driekoppig bestuur

Er komt een driekoppig bestuur. "De situatie waarin Vestia terecht is gekomen, heeft laten zien dat het model met één bestuurder niet wenselijk is omdat dit de organisatie kwestbaar maakt", staat in de brief aan het personeel. In een driekoppig bestuur zijn de verantwoordelijkheden meer gedeeld en zijn meer checks en balances ingebouwd, aldus Vestia.

Vestia hoopt dat met deze aanpak "een belangrijke stap wordt gezet in de omvorming van de organisatie". Dat proces zal ongeveer een jaar duren.

Vestia kwam vorig najaar in de financiële problemen en kreeg daarvoor een noodlening van ruim 1,5 miljard euro. Vestia beheert bijna 90.000 woningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl