NOS NieuwsAangepast

Loterij wijst op gevaar chemicaliën

Jaarlijks belanden 2100 mensen op de eerstehulp na een ongeval met huishoudchemicaliën. De Voedsel- en Warenautoriteit en VeiligheidNL (voorheen: stichting Consument en Veiligheid) beginnen daarom vandaag een campagne.

Van de slachtoffers die naar het ziekenhuis moeten, is een op de vijf jonger dan vijf jaar. De meesten lopen een vergiftiging op door het drinken en snoepen van de producten.

'Etiketten Loterij'

De twee organisaties hebben de campagne opgezet in de vorm van een loterij. Via deze 'Etiketten Loterij' worden consumenten aangespoord om waarschuwingszinnen en symbolen op verpakkingen beter te lezen en op te volgen. Als mensen in hun voorraadkasten gaan kijken kunnen ze een prijs winnen.

Op etiketten van enkele gevaarlijke producten zoals was- en reinigingsmiddelen, gootsteenontstoppers, lijm en verf staat de verborgen tekstregel: "Gefeliciteerd! Door het lezen van dit etiket heeft u €1.000,- gewonnen". De tekst staat alleen op chemicaliën die al verkocht zijn. Er heeft zich tot vandaag nog geen prijswinnaar gemeld, wat volgens de organisaties bewijst dat mensen de waarschuwingsetiketten niet goed lezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl