NOS NieuwsAangepast

CDA-kandidaten positief over PvdA

Het is heel goed mogelijk dat het CDA met de PvdA in een nieuw kabinet komt. Daar waren de zes verschillende kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA het over eens tijdens een onderling debat in het tv-programma Nieuwsuur. Ze vonden allemaal dat het CDA samen met de VVD "de PvdA als middenpartij bij zich zou moeten houden".

Volgens demissionair minister Liesbeth Spies heeft de PvdA, net als de SP, een "kapitale blunder" begaan door niet mee te doen aan het Vijfpartijenakkoord over de bezuinigingen. Maar volgens de kandidaat-lijsttrekkers is een dergelijke middenpartij een aantrekkelijkere optie dan samenwerking met SP of PVV.

Eerste voorkeur van de CDA'ers lijkt samenwerking met VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie na de verkiezingen van 12 september. Deze partijen sloten eind vorige maand het begrotingsakkoord. Maar als die geen meerderheid halen, komt de PvdA volgens de kandidaten als eerste in beeld.

Overigens spraken de PvdA-kandidaat-lijsttrekkers, inclusief de uiteindelijke leider Samsom, tijdens hun onderlinge debatten eerder dit jaar een voorkeur uit voor coalitievorming met het CDA.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl