NOS NieuwsAangepast

Schade vliegramp Tripoli vergoed

Door redacteur Ilan Sluis

Precies twee jaar na de vliegramp in Tripoli is er eindelijk overeenstemming over de schadeafwikkeling voor de meeste nabestaanden van de ramp. Voor zo'n tien procent wordt nog verder onderhandeld over een deel van de schade. Dat zegt advocaat Veeru Mewa van Beer Advocaten, die een deel van de nabestaanden bijstaat.

Tot gisteren is er nog onderhandeld tussen de advocaten van de nabestaanden en die van luchtvaartmaatschappij Afriqiyah. Vandaag is namelijk een belangrijke deadline: als nabestaanden een juridische procedure willen beginnen, moeten ze Afriqiyah uiterlijk vandaag dagvaarden.

Voor het overgrote deel van de nabestaanden is dit niet meer nodig; zij hebben de schade nu buiten de rechtszaal afgehandeld.

Handtekening

Beer Advocaten staat de nabestaanden van 38 doden van de crash bij. Een aantal andere advocaten van nabestaanden hebben met Beer Advocaten samengewerkt. De stand van zaken van de overige nabestaanden is niet bekend.

Mewa verwacht dat de paar cliënten die nog geen overeenstemming hebben bereikt, binnenkort wel een akkoord sluiten met de luchtvaartmaatschappij. "Met Afriqiyah zijn afspraken gemaakt dat we gewoon door onderhandelen. Afriqiyah heeft ook de intentie om er zonder rechter uit te komen. Voor de rest is het een kwestie van een handtekening zetten onder de overeenkomst. Dan kunnen ze binnen enkele weken het geld op hun rekening hebben."

Constructief

Mewa mag niets zeggen over de hoogte van het schadebedrag. Met Afriqiyah is afgesproken die informatie geheim te houden. Maar de schade varieert van eenvoudige materiële zaken als begrafeniskosten tot ingewikkelde immateriële schade en smartengeld.

Volgens Mewa heeft de vliegtuigmaatschappij zich constructief opgesteld. "Met respect voor de slachtoffers. Dat het bedrijf, zonder dat de precieze toedracht bekend is, alle verantwoordelijkheid accepteert, zegt al genoeg", zegt hij.

De advocaat hoopt dat voor het eind van het jaar ook het rapport klaar is over de toedracht van de ramp. "Dat blijft een heel belangrijk punt voor de nabestaanden." De onduidelijkheid over de oorzaak van de crash leidt bij sommige nabestaanden tot psychische schade.

Onderzoek

Op 12 mei 2010 crashte een toestel van Afriqiyah Airways bij het vliegveld van Tripoli. Het toestel had 104 passagiers aan boord, onder hen 71 Nederlanders. Alleen het Nederlandse jongetje Ruben overleefde de crash.

Door de machtswisseling in Libië is het onderzoek naar de oorzaak van de ramp stil komen te liggen. Onlangs heeft de overgangsraad in Libië opnieuw toegezegd haast te maken met het rapport. Binnenkort vliegen Libische functionarissen naar Frankrijk om te praten over de laatste delen van het onderzoek naar de vluchtgegevens.

Vandaag is een besloten herdenking in Gameren. Naar verwachting komen er honderden nabestaanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl