NOS NieuwsAangepast

Ontwerper Shelby Cobra overleden

De Amerikaanse coureur en autobouwer Carroll Shelby is overleden. Shelby (89) was de man achter de legendarische Shelby Cobra en de populaire Ford Mustang en Chrysler Viper.

Shelby begon bij toeval aan zijn imposante carrière. Na in de Tweede Wereldoorlog bij de luchtmacht te hebben gediend, zette hij een kippenfokkerij op. In het tweede jaar verloor hij echter alle vogels aan een ziekte. Op aanraden van een vriend probeerde hij het toen als autocoureur.

Hij zette meerdere snelheidsrecords op zijn naam en won in 1959 de 24 uur van Le Mans. In 1966 leidde hij het team dat die wedstrijd voor het eerst met een Amerikaanse auto won, een Ford GT40.

Klassieker

Shelby was inmiddels overgestapt op het bouwen van auto's. In 1962 presenteerde hij zijn Cobra, waarin hij een krachtige Amerikaanse motor combineerde met een licht Brits chassis. Het was de krachtigste auto die ooit op de New York Auto Show was gepresenteerd.

De Cobra groeide uit tot een klassieker. Een model uit 1966 werd vijf jaar geleden voor 5,5 miljoen dollar geveild.

Blijvend succes

Shelby werd door Ford ingehuurd om de "brave" Mustang om te katten tot een muscle car die de concurrentie moest aangaan met de Corvette. Shelby zei eens dat dit het moeilijkste was dat hij ooit gedaan had, maar de auto werd een blijvend succes; het model is nog altijd in productie.

Toen de beroemde Ford-chef Lee Iacocca overstapte naar Chrysler, nodigde hij zijn vriend Shelby uit om daar de Viper sportauto te ontwerpen.

Shelby kampte al jaren met zijn gezondheid. In 1990 onderging hij een harttransplantatie en zes jaar later kreeg hij een nieuwe nier. Toch bleef hij tot het einde aan toe werken aan nieuwe auto's: zelfs aan de 2013 versie van de Ford GT 500 Mustang leverde hij nog een bijdrage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl