NOS NieuwsAangepast

Spanje boos op prins Edward

Spanje is boos op prins Edward vanwege zijn geplande reis naar Gibraltar. De Britse prins wil volgende maand met zijn vrouw naar Gibraltar afreizen om het diamanten jubileum van zijn moeder, koningin Elizabeth, te vieren.

Elizabeth zelf gaat niet naar Gibraltar. Ze stuurt Edward als haar vertegenwoordiger.

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een officiële klacht ingediend tegen het bezoek. Minister Ansorena zei "boos en ongelukkig te zijn over het bezoek van de prins en zijn vrouw".

Afgestaan

Spanje werd in 1713 gedwongen Gibraltar af te staan aan Groot-Brittannië. Die regeling was onderdeel van de Vrede van Utrecht, waarbij de grote Europese mogendheden afspraken maakten over de Spaanse bezittingen en de Spaande monarchie.

De bevolking van het schiereiland koos er in 2002 in een referendum voor onder Britse vlag te blijven.

Lunch gaat door

Het is niet de eerste keer dat Spanje boos is over een koninklijk bezoek aan Gibraltar. Koning Juan Carlos en zijn vrouw Sofia weigerden in 1981 naar de bruiloft van prins Charles en Diana te komen omdat het prinselijke echtpaar hun huwelijksreis zou beginnen op het schiereiland.

De Spaanse koningin Sofia heeft volgende week een afspraak om te gaan lunchen met koningin Elizabeth. Die heeft ze vooralsnog niet afgezegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl