NOS NieuwsAangepast

Qatar neemt belang in Shell

De Golfstaat Qatar heeft een belang genomen in olie- en gasmaatschappij Shell. Over de grootte van het belang wil Shell geen mededelingen doen.

Volgens The Middle East Economic Survey zou het gaan om een belang van tussen de 3 en 5 procent. Daarmee zou Qatar in één klap een van de grootste aandeelhouders zijn.

Tegen de huidige beurskoers komt dat neer op een investering van tussen de 2,8 miljard en 4,5 miljard euro. Op dit moment is de Brits-Amerikaanse investeringsmaatschappij BlackRock met 4,97 procent van de aandelen de grootste aandeelhouder.

Porsche

"We zijn verheugd en heten Qatar welkom als een langetermijn-aandeelhouder van Shell. De transactie onderstreept onze uitstekende strategische relatie met Qatar", zegt Shell. Qatar heeft grote olie- en gasreserves en Shell exploiteert in Qatar een miljarden-project voor de winning van aardgas.

De kas van het staatsinvesteringsfonds van Qatar, Qatar Investment Authority, is door de olie- en gasinkomsten rijk gevuld.

Onlangs werd al een belang van 3 procent genomen in het Franse olieconcern Total, de Britse bank Barclays en autobouwer Porsche. Qatar zou ook interesse hebben om een belang te nemen in de Italiaanse oliemaatschappij ENI.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl